Siapa dia ‘Sophia’? - Abdul Razak, Dzulkifli (Utusan Melayu (M) Sdn Bhd, 2019)
Sophia adalah robot ciptaan manusia. Ia dibawa masuk untuk ditonton bagi menunjukkan betapa teknologi robot sudah begitu maju hasil ciptaan kecerdasan manusia. Sehinggakan Sophia kini dikatakan mampu berbicara sendiri dengan air muka dan gerak mata serta bibir yang seakanakan manusia bernyawa. Malah Sophia boleh dibawa berbual dengan sesiapa sahaja dalam bahasa Inggeris.