Tinjauan respons pelajar terhadap program akademik Sarjana Muda Pendidikan Pengajaran Bahasa Arab sebagai bahasa kedua di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) = Student response review on Academic Bachelor Program of Arabic Language Education as second language at International Islamic University Malaysia (IIUM) - Sahrir, Muhammad Sabri; Muhammad, Ilyani Syiham (Pusat Pengajian Teras, Kolej University Islam Selangor, 2019)
Program akademik Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) Pengajaran Arab Bahasa Sebagai Bahasa Kedua (TASL) telah ditawarkan di kebanyakan universiti awam (UA) di Malaysia dengan pelbagai struktur pengajian (study plan) bergantung kepada falsafah universiti dan fakulti yang menawarkannya. Kajian ini dijalankan dalam kalangan para pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang mengambil pengkhususan Pendidikan dalam Pengajaran Bahasa Arab Sebagai Bahasa Kedua (TASL) daripada tahun 1 hingga 4 di Kulliyyah Pendidikan (KOED) bagi mengkaji keberkesanan dan maklum balas para pelajar terhadap program akademik yang telah ditawarkan. .Responden kajian ini dipilih daripada kalangan para pelajar Bahasa Arab yang mengambil subjek Metodologi Penyelidikan EDC 3199 dalam semester 2, 2017/2018 dan semester 1, 2018/2019 yang berjumlah 99 orang. Instrumen kajian yang digunakan ialah soal selidik yang terdiri daripada soalan tertutup (close-ended) dan terbuka (open-ended) yang diadaptasi daripada kajian lampau. Secara umumnya, para pelajar berpuas hati dengan penawaran kursus ini di samping turut memberikan cadangan penambahbaikan untuk program ini pada masa hadapan.