Pembahagian kuasa undang-undang & eksekutif: kuasa Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan negeri - Mokhtar, Khairil Azmin (2019)
Malaysia sebagai sebuah negara perskutuan membahagikan kuasa eksekutif, legislatif dan kehakiman antara kerajaan negeri dan kerajaan pusat. Isu berkaitan undang-undang dan penguatkuasaaan kawlan tembakau di Malaysia melibatkan beberapa isu perundangan dan perlembagaan yang melibatkan kuasa kerajaan negeri dan kerajaan pusat seperti yang dibincangkan dalam kertaskerja dan syarahan ini.