'Ikan di laut asam di darat, di dalam kuali bertemu jua': analisis semantik inkuisitif - Nopiah, Julaina; Jalaluddin, Nor Hashimah; Kasdan, Junaini (Penerbit UKM Press, 2018)
Masyarakat Melayu menggunakan peribahasa untuk mendidik, memberi teguran, menyatakan hasrat hati dan melahirkan perasaan. Melalui rangkap kata yang disusun indah, mereka mendidik, memuji, menyindir atau menegur dengan cara yang paling halus, tanpa menjatuhkan air muka individu lain tetapi memberi kesan yang amat dalam.