مقاصد إدارة الأسرة في القرآن الكريم = Maqasid (purposes) of family management in the Holy Quran = Maqasid Shariah dalam pengurusan keluarga menurut Al-Quran - Arif, Arif Ali; Ismael, Ardawan Mustafa (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2018)
يهدف البحث إلى استجلاء مكانة الأسرة وحسن إدارتها في القرآن الكريم ، وانجلاء مقاصد إدارة الأسرة الرئيسة في منظوره؛ لأن الأسرة عمود المجتمع في الإسلام ولها مقاصد منيفة ونبيلة في منظور القرآن الكريم، ومن خلال المنهجين الاستقرائي والوصفي يتوسل البحث إلى تحليل الآيات القرآنية التي استقرئت واستنطقت لكشف مقاصد الأسرة في القرآن الكريم ************************************************************* This paper aims to point out the position of family and its good management in the Quran and to identify the purposes of its management in its perspective since family is regarded as the pillar for society in Islam thus enjoying a significant position and noble purposes as outlined in the Quran. Through deductive and descriptive methods, the paper attempts to extract the purposes of managing family as understood from the Quranic verses. ******************************************************** Kajian ini bertujuan menjelaskan tentang kedudukan keluarga dan maqasid syariat utama dalam pengurusan keluarga menurut Al-Quran. Hal ini kerana keluarga adalah asas pembentukan masyarakat dan kepentingannya termaktub di dalam Al-Quran . Dengan itu, kajian ini bertujuan menerangkan ketinggian kedudukan keluarga dan objektifnya menurut kerangka maqasid syariah. Melalui gabungan dua kaedah iaitu kaedah induktif dan kaedah analisa deskriptif, analisa dilakukan terhadap ayat-ayat Al-Quran yang telah dipilih untuk mengenalpasti maqasid syariat melalui Al-Quran.