Rancangan struktur negeri Johor 2030 (kajian semula) - Asmawi, M. Zainora; Ab Aziz, Herlina; Nawawi, Ahmad Naim; Sheikh Mokhtar, Sheikh Azmir; Mohd Yunus, Mohd Haniff; Talib, Rosmin; Abas Rashid, Juaina; Mohd Yunus, Mohd Haniff; Mohamed, Mohd Zin (PlanMalaysia@Johor, 2018)
Rancangan Struktur merupakan dokumen yang menyediakan rangka kerja perancangan untuk memandu dan mengawal pembangunan fizikal di peringkat negeri sebagaimana peruntukan Seksyen 8, Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976 Akta 172. Kajian Rancangan Struktur yang baru perlu dibuat kerana: 1. Faktor kepesatan pembangunan negeri 2. Keperluan menyelaras pelan-pelan perancangan di peringkat negara dan negeri 3. Terdapat perubahan dasar dan strategi sektoral dan spatial 4. Tekanan pembangunan projek mega 5. Terdapat beberapaa pelan pembangunan yang telah disediakan yang perlu diselaraskan semula