Rangka kerja pengurusan risiko syariah institusi kewangan Islam: Suatu usaha menangani risiko ketidakpatuhan syariah global = Sharia risk management framework for Islamic financial institutions: Its global application in managing sharia non-compliant risk - Hassan, Rusni; Yusoff, Adnan; Abdul Karim, Mohd Syahmi; Othman, Ahmad Azam; Omar, Muhammad Naim; Mohd. Napiah, Mohammad Deen; Abdullah, Mohamad Asmadi; Abdullah, Ahmad Najib (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2017)
Institusi kewangan Islam pada masa ini tidak sahaja terdedah kepada risiko yang dihadapi oleh institusi kewangan konvensional, malah terpaksa berhadapan dengan risiko menurut perspektif syariah berdasarkan konsep kebertanggungjawaban syarak bagi memastikan semua operasi dan produk kewangan yang ditawarkan kepada pengguna memenuhi kehendak syarak. Oleh itu, semua institusi kewangan Islam perlu mewujudkan Rangka Kerja Amalan Pengurusan Risiko Syariah supaya dapat memantau pematuhan syariah dalam setiap aktiviti perbankan yang dijalankan. Kata kunci: Amalan Pengurusan Risiko Syariah, kepatuhan syariah, kewangan Islam, institusi kewangan konvensional, sistem perbankan