Understand and prevent stroke (Fahami dan cegah strok) - Sowtali, Siti Noorkhairina; Mohamed, Che Rabiaah; Harith, Sakinah (Pusat Pengajian Sains Kesihatan, 2013)
Di Malaysia, kejadian strok semakin meningkat akibat peningkatan populasi warga tua dalam negara. Mengikut statistik yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada tahun 2009, strok adalah pembunuh kelima selepas kanser dan pneumonia (radang paru-paru). Pada tahun 2020, dijangkakan sebanyak 52,000 kes strok aka dilaporkan. Strok boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Namun, kebanyakan kes strok menimpa individu dewasa. Individu yang mengalami strok berisiko lima kali ganda untuk mendapat serangan strok berulang sekiranya pengubahsuaian faktor risiko tidak dilaksanakan dengan serius.