Kitab perubatan Melayu: ar-Rahmah fi at-Tibb wa al-Hikmah - Mohd Shafri, Mohd Affendi; Muhammad Yahya, Hermansyah (Akademi Jawi Malaysia, 2017)
Kitāb Perubatan Melayu: al-Raḥmah fī al-Ṭibb wa al-Ḥikmah merupakan sebuah kitāb yang mengkhusus kepada ‘ilmu perubatan yang bersifat Islamik dan saintifik, ditulis oleh Shaykh ‘Abbās Kuta Karang, seorang ulamā’ berasal dari Aceh (w. November 1895). Penulisannya mengambil masa empat tahun dan selesai pada 1853, sejurus sebelum berlakunya perang saudara Aceh pada 1854.