Aplikasi alatan sistem pengukuran dalam pengurusan alam sekitar - Abu Samah, Mohd Armi (IIUM, 2016)
Buku bertajuk “Aplikasi Alatan Sistem Pengukuran Dalam Pengurusan Alam Sekitar” ini dapat digunakan sebagai bahan rujukan kepada masyarakat umum mahupun pelajar yang ingin mendapatkan maklumat terutamanya berkenaan pengurusan alam sekitar. Buku ini ditulis dengan tujuan untuk memberikan pendedahan kepada pembaca berkenaan alatan sistem pengukuran dalam pengurusan alam sekitar dan aplikasinya. Kefahaman pembaca mengenai aplikasi alatan sistem pengukuran ini dapat mendorong individu untuk mengambil peranan yang lebih aktif dalam memahami aspek alam sekitar. Buku ini juga bertujuan untuk memupuk rasa kecintaan masyarakat kepada pengurusan alam sekitar seterusnya mendorong masyarakat untuk memulihara alam sekitar agar persekitaran yang selamat dan sihat terjamin untuk generasi akan datang. Pada dasarnya, generasi kini adalah merupakan individu yang meminjam alam sekitar daripada generasi akan datang. Oleh itu, wajib bagi kita untuk memulangkan semula alam sekitar ini kepada anak-anak kita dalam keadaan baik atau lebih baik dari sebelumnya. Selain itu, buku ini boleh menjadi bahan rujukan untuk pelajar Ijazah Sains (Alam Sekitar dan Kesihatan Pekerjaan), Ijazah Bioteknologi khususnya dalam bidang Bioteknologi Alam Sekitar dan bidang-bidang lain yang berkaitan alam sekitar. Buku ini juga boleh menjadi bahan bacaan tambahan untuk pelajar dalam pelbagai disiplin Sains seperti sains biologi, Sains kimia, Sains Alam Sekitar dan sebagainya.