Penggunaan bahasa Arab lisan dalam kalangan pelajar dan hubungannya dengan nilai kursus - استخدام اللغة العربية الشفهية لدى الطلبة وعلاقته بتقييمهم الدورة - Abd Rahman, Ghazali Yusri; Nik Yusoff, Nik Mohd Rahimi; Sahrir, Muhammad Sabri; Abdul Majid, Muhammad Arsyad (2011)
Objektif kajian ini adalah untuk mengkaji (1) tahap penggunaan bahasa Arab lisan dalam kalangan pelajar UiTM, (2) hubungan korelasi penggunaan bahasa dengan nilai kursus bahasa Arab dalam kalangan pelajar dan (3) perbezaan tahap penggunaan bahasa Arab lisan antara pelajar yang mempunyai tahap nilai kursus yang berbeza. Kajian yang berbentuk campuran antara kuantitatif dan kualitatif ini menggunakan instrumen soal selidik strategi pembelajaran kendiri (self-regulated learning strategies). Ia melibatkan seramai 444 orang sampel yang dipilih berdasarkan teknik persampelan rawak berstrata (stratified random sampling). Ia juga menggunakan temu bual pelajar seramai 13 orang. Dapatan kajian menunjukkan bahawa (1) pelajar menggunakan bahasa Arab lisan dalam persekitaran mereka secara sederhana, malah penggunaan di luar kelas adalah lebih sederhana berbanding penggunaan di dalam kelas, (2) terdapat hubungan korelasi yang signifikan antara penggunaan bahasa Arab lisan dengan nilai kursus dan (3) terdapat perbezaan yang signifikan dalam penggunaan bahasa Arab lisan dalam kalangan pelajar yang mempunyai tahap nilai kursus yang berbeza. Kajian ini mencadangkan agar tahap nilai kursus dalam kalangan pelajar dapat dipertingkatkan bagi meningkatkan lagi tahap penggunaan bahasa Arab lisan.