Peranan undang-undang persaingan dalam melindungi kepentingan pengguna dan pengusaha kecil - Abdul Rahman, Nasarudin (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2016)
Tujuan utama undang-undang persaingan adalah untuk memastikan pasaran berfungsi dengan baik dan sumber-sumber ekonomi di agihkan dengan berkesan dan adil kepada masyarakat. Undang-undang persaingan seringkali di lihat sebagai undang-undang pengguna yang bertujuan untuk melindungi dan mempromosikan pengguna akhir (end-consumer) dan satu bentuk perundangan yang melindungi perusahaan kecil dan sederhana. Undang-undang persaingan adalah salah satu bentuk undang-undang komersil yang mengawalselia aktiviti-aktiviti perusahaan di pasaran dan bukan undang-undang pengguna yang melindungi pengguna secara langsung. Ia terpakai kepada semua perusahaan samada besar atau kecil. Walaubagaimanapun, undang-undang persaingan mempunyai peruntukkan-perutukkan tertentu yang mengambil kira secara tidak langsung kepentingan pengguna akhir dan perusahaan kecil. Artikel ini memberi gambaran umum tentang struktur undang-undang persaingan di Malaysia. Tujuan utama artikel ini adalah untuk menganalisa perlaksanaan Akta Persaingan 2010 dan peranannya di dalam melindungi dan mempromosikan kepentingan pengguna dan perusahaan kecil.