Penjelasan Al-Quran tentang `manusia` kajian tatabahasa Arab dan pentafsiran terhadap ayat-ayat yang dipilih - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah; Yaacob, Baharuddin (JAKIM, 2009)

(untitled)
`Modal Insan` yang agak dilupakan kebelakangan ini telah menjadi satu isu hangat dan sensasi dalam setiap perbincangan forum-forum dan seminar-seminar semenjak ia diperkenalkan dalam RMK9. `Modal Insan` merupakan suatu bentuk modal yang tidak memerlukan kepada pembelian bahan teknologi atau bahan api untuk membangunkan negara. Ianya telah wujud semenjak wujud sebuah negara. Perkataan `Manusia` atau insane di dalam bahasa Arab berasal dari perkataan `Anisa` yang bermaksud yang boleh didekati atau dijadikan kawan, dari perkataan ini lahirlah perkataan `Insaniyyah` dan `Insani` yang memberi makna `Berperikemanusiaan` dan `Kemanusiaan`. Sebagaimana firman Allah