Penggunaan alkohol dalam penghasilan produk minuman dan makanan menurut perspektif fiqh - Jamaludin, Mohammad Aizat; Mohd Salleh, Mohd Mahyeddin; Ramli, Mohd Anuar (2015)
Umumnya, alkohol banyak didapati dalam produk makanan dan minuman. Malah, kewujudannya dianggap umum al-balwa. Namun, alkohol sering kali disalah tafsir dengan konsep khamar. Justeru, kertas kerja ini bertujuan menjelaskan penggunaan alkohol dalam penghasilan produk gunaan masa kini. Selain itu, turut meneliti persamaan dan perbezaan antara alkohol dan khamar. Begitu juga menyatakan justifikasi keputusan fatwa alkohol dengan lebih berkesan sesuai dengan perkembangan sains dan teknologi masa kini.