Al-maslahah (Public interest) with special reference to Imam Al-Ghazali - Laluddin, Hayatullah; Ali, Abdul Karim (Universiti Malaya, 2006)
Maslahah merupakan salah satu sumber perundangan dalam Islam.Perbincangan mengenai maslahah banyak dirujuk kepada penulisan al-Syatibi (m. 789H/1388M) dalam al-Muwafaqat. Walau bagaimanapun huraian secara sistemik ilmiah telah pun dilakukan oleh Imam al-Ghazali (M.505H/1111M). Boleh dikatakan bahawa al-Ghazali adalah tokoh perintis yang mengutarakan konsep ini secara terprenci. Oleh itu artikel ini akan menghuraikan maslahah mengikut perspektif al-Ghazali sama ada dari aspek kategori, syarat, contoh dan lainnya. Huraian ini dirujuk kepada beberapa buah karya al-Ghazali seperti al-Mankhul, Syifa dan Mustasfa.