Alim ulama tidak hina orang jahil agama - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2001)
Orang kafir mengharamkan jual beli, berjumpa dan berbual serta berkahwin dengan kaum Bani Hasyim dan Bani Abdul Manaf sehinggalah mereka menyerahkan Muhammad saw untuk di bunuh. Boikot yang dihadapi puak Baginda adalah tekanan paling dahsyat. Ketika boikot itu juga, bapa saudara Baginda, Abu Talib dan isteri Baginda Khadijah meninggal dunia. (Abbas Abdullah Fida, The Comprehensive Islamic Book, Mecca:al-Haramein Trade Centre, 1983, m/s 171-172). Kini, struktur sosial masyarakat umat Islam berubah mengikut sistem kemasyrakatan paling janggal mengikut ajaran Islam. Hubungan persaudaraan umat Islam berasaskan pemahaman ideologi politik, bukan agama. Malah, struktur hubungan kekeluargaan turut berubah.