Rahmat wanita dicipta Allah - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2000)
RAMAI antara kita kurang memahami konsep ciptaan manusia di muka bumi ini. Kewujudan manusia mempunyai tujuan dan matlamat iaitu memperhambakan diri kepada Allah dan menjadi pemimpin di dunia. Dalam mengendalikan tugas dan tanggungjawab ini, lelaki dan wanita perlu bekerjasama. Allah tidak membezakan manusia berdasarkan jantina seperti firman-Nya dalam surah 9 (al-Tawbah):71, yang bermaksud: "Dan orang yang beriman, lelaki dan wanita, sebahagian mereka (adalah) menjadi penolong bagi sebahagian yang lain. Mereka menyuruh mengerjakan yang makruf, mencegah yang mungkar, mendirikan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah.