Pencemaran merentas sempadan - Ani, Mohd Hanafi (2013)
Beberapa hari lepas, rakyat Malaysia dan Singapura telah dihidangkan dengan jerebu tebal yang di dakwa berasal dari pembakaran terbuka hutan di Indonesia. Kita telah menyaksikan bahawa indek pencemaran udara telah melepasi tahap sangat bahaya. Kehidupan harian terjejas dengan penutupan sekolah dan institusi lain. Malah, ia juga telah memberikan sedikit ketegangan hubungan antara negara terbabit. Syukur kita ucapkan disebalik banyak rungutan, pemimpin dan rakyat negara kita masih lagi boleh bersabar dan berfikiran rasional.