Kritik ve Analitik Düşünce (critical and analytical thinking) - Kayadibi, Saim (Memleket İletişim A.Ş, 2007)
Yaratıcının üstün varlık olarak yaratmış olduğu insan, “mükemmel varlık”, olmanın vermiş olduğu ayrıcalığın farkında olmak, bu farkındalığın felsefi ve fizyolojik dinamiklerini zorlayarak yaşam felsefesi oluşturmak; yek düze geçen hayatın içerisinden sıyrılarak alışılmışa meydan okumak, demir parmaklıkları kırarak özgürlüğü elde etmek kadar zor bir uğraş olsa gerek insanoğlu için. 120 milyar nöronluk bir beyin kapasitesi ile yaratılan insanı düşünürsek bunun yüzde kaçını kullanıyor olması işimizi daha da zorlaştırır. Nöronlar çoğunlukla doğumdan hemen sonra kendi aralarında ilişki kurmaya başlarlar ve bu ilişkilerin güçlendirilmesi ve bağlantıların sağlıklı olabilmesi bilginin zihne akışıyla ve öğrenmenin kalitesiyle doğru orantılıdır.