Hak ibu bapa terhadap nafkah dalam perundangan Islam - Hj Ibrahim, Badruddin; Mohd, Azizah (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2012)
Makalah ini bertujuan membincangkan hak ibu bapa terhadap nafkah dalam perundangan Islam. Dalam menjaga keutuhan sesebuah keluarga, anak-anak juga mempunyai tanggungjawab terhadap ibu bapa mereka. Perbincangan dalam makalah ini merangkumi peruntukan undang-undang yang terpakai terhadap orang Islam di Malaysia. Beberapa peruntukan undang-undang di negara Asia Barat juga dianalisis sebagai perbandingan. Penelitian dibuat dengan melihat sama ada peruntukan undang-undang di Malaysia mencukupi bagi tujuan memelihara dan memastikan hak ibu bapa terhadap nafkah. Dalam kata lain, kebajikan ibu bapa dari segi hak untuk mendapat nafkah tidak terabai dan dilaksanakan oleh pihak yang bertanggungjawab. Dalam masa yang sama, sekiranya orang yang bertanggungjawab menunaikan hak tersebut lalai, undang-undang akan menyediakan jalan penyelesaiannya.