Amaçsız sistem adaletsiz sistem (Purposeless system unjust system) - Kayadibi, Saim (Memleket İletişim A.Ş, 2012)
Amaçsız hiçbir varoluşun olmadığı gibi, amaçsız bir yaşamın olması da düşünülemez. Yaşamın anlam kazanarak varlığa dönüşmesi kendisine biçilen elbisenin uyumlu olması ile âhenk bulur. Varoluş nedeni âşikar olur. Amacından saptırılmış ideolojiler, yaşamlar, dünya görüşleri zulme uğramış kabul edilir. Çünkü hak edilen anlayış kendilerine verilmemiş, kandırılıp saptırılmışlardır. Özünden saptırılmış, yerli yerine konulmamış her varlık, her değer, her yaşam haksızlıkla yüz yüzedir, ve orada adaletten söz edilemez. Amacından saptırılmış her olgu adaletin tersidir denilebilir. Bir başka ifade ile adalet bir işi yerli yerine yani hak ettiği yere koymaktır, her şeyi yerli yerinde yapmak ve hak sahibine hakkını teslim edip sistem ve hukuka, kural ve yönetmeliklere uymak, doğru ve yerinde hareket etmektir.