Pengurusan Islam pemangkin ekonomi ummat - Yaakub, Muhamadul Bakir; Othman, Khatijah (Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM), 2009)
Pengurusan Islam secara amnya merupakan satu awlawiyat penting dalam pembangunan Umat seperti yang telah ditunjukan oleh Piagam Madinah. Menganalisa keadaan semasa yang berlaku dalam masyarakat Ummat Islam diseluruh dunia, jelas sekali bahawa konsep pengurusan Islam masih lagi kabur dalam pemikiran kebanyakan Ummat. Keadaan ini menjadikan pelaksanaannya masih jauh untuk dicapai, apatah lagi untuk menjadi pemankin kepada masa depan yang lebih cemerlang kepada Ummat ini. Kertas kerja ini akan berusaha untuk memaparkan Tasawwur Islami yang berkaitan dengan konsep pengurusan dalam kehidupan sesaorang Muslim. Paparan ini amat penting bagi mengetengahkan persoalan makanisma yang boleh mengembalikan keupayaan Ummah untuk kembali menjadi Ummat contoh kepada manusia sejagat; Ummat yang berjaya dalam kehidupan ini, dan juga berjaya dalam kehidupan di Akhirat nanti. Seterusnya, kertas kerja ini akan berusaha menggariskan beberapa konsep asas kepengurusan Islam yang boleh diaplikasikan oleh Ummat Islam di era globalisasi yang penuh mencabar ini. Garis panduan ini adalah amat penting dalam usaha kita untuk memankinkan ekonomi Ummat dan menjadikan mereka mempunyai daya saying dan jati diri yang kuat dalam mengharungi cabaran-cabaran semasa dan mendatang.