Memahami Islam hadhari - Abdul Majid, Mahmood Zuhdi (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009)
Kemunduran dan kemiskinan sering dikaitkan dengan negara-negara Islam. Begitu juga penindasan dan kezaliman dilakukan sewenang-wenangnya terhadap umat Islam hari ini. Malah, terdapat pelbagai perancangan untuk menghapuskan kebangkitan tamadun Islam. Sampai bilakah kita akan berputih mata menyaksikan senario ini berterusan? Bertitik tolak dari sinilah kita perlu melakukan perubahan yang meyeluruh untuk memajukan diri dalam segenap aspek kehidupan sama ada kerohanian, keilmuan, ekonomi, politik, sosial, sains dan teknologi, pertahanan, dan sebagainya. Justeru, gagasan Islam Hadhari dengan pelbagai pendekatan hadharinya seperti yang dikupas dalam buku ini dapat memberikan panduan ke arah pencapaian matlamat ini. Sepuluh prinsip yang digariskan dalam gagasan Islam Hadhari ini mampu melonjakkan umat Islam ke hadapan. Tegasnya, Islam Hadhari merupakan realisasi idea besar tentang kebangkitan semula tamadun Islam yang telah runtuh. Di bawah gagasan ini, umat Islam akan didedahkan kepada proses penggarapan semula budaya hidup agar lebih mendekati citra generasi awal yang berjaya membangunkan tamadun itu pada zaman lampau.