Emosi pekerja, gangguan kerjaya-keluarga dan luapan emosi - Ismail, Azman; Abdul Razak, Andy; Ismail, Yusof (IIUM Press, 2011)
Tujuan utama bab ini adalah untuk membincangkan sejauh manakah emosi pekerja berupaya mempengaruhi gangguan kerjaya-keluarga dan luapan emosi? Hasil kajian ini menunjukan bahawa keupayaan pekerja mengamalkan emosi tersurat dan emosi tersirat secara teratur telah berjaya mengurangkan gangguan kerjaya-keluarga, dan keadaan ini boleh mengurangkan luapan emosi (burnout). Dapatan ini mengesahkan bahawa keupayaan pekerja mengurus gangguan kerjaya-keluarga secara teratur telah memainkan peranan yang berkesan sebagai pembolehubah mencelah di antara emosi pekerja dan luapan emosi dalam organisasi kajian.