Nafkah isteri bekerja dalam undang-undang Islam - Mohd, Azizah; Hj Ibrahim, Badruddin; Mohd., Saidi (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2011)
Hak ini menjadi jaminan sosial dalam Islam bagi melindungi kemaslahatan wanita yang berkahwin. Walaupun nafkah terbatas atas sebab tertentu seperti kerana isteri tidak taat (nusyuz), tetapi tidak terbatas bagi isteri yang bekerja atau tidak bekerja. Makalah ini membincangkan hak nafkah isteri secara umumnya dan nafkah isteri yang bekerja secara khususnya dalam Islam berdasarkan al-Quran dan sunah; serta pendapat fuqaha berdasarkan empat mazhab, iaitu mazhab Hanafi, Maliki, Syafii dan Hambali. Perbincangan juga merangkumi peruntukan nafkah serta keadaan apabila hak isteri terhadap nafkah gugur sama sekali dalam undang-undang yang terpakai bagi orang-orang Islam di Malaysia.