Keweh Amerika Syarikat dan Israel di Timur Tengah - Ahmad, Che Mahzan (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2010)
Bagi Amerika Syarikat(AS), Timur Tengah merupakan wilayah yang harus diurus demi kepentingan negara terutama yang berkaitan dengan minyak petroleum. Oleh itu negara-negara Arab mesti diladeni dengan penuh kemesraan. Hal ini menimbulkan konflik kerana AS selama-lamanya mempunyai komitmen tinggi terhadap Israel. Fakta menunjukkan bahawa AS merupakan negara pertama yang mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara pada tahun 1948. Sebagai hegemoni AS mesti mengecilkan getar dilema ini.