Begum Hasina: Joy Bangla - Ahmad, Che Mahzan (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2010)
SHEIKH Hasina perdana menteri Bangladesh dan anak Sheikh Mujibur Rahman,pembentuk Bangladesh.Hasina mengerti bahawa sebagai ahli politik Bangladesh,bukanlah hal mudah seperti dia menjadi isteri ahli sains.Memang banyak lelaki yang jengkel terhadapnya termasuk lelaki yang lupa akan sejarah kehebatan wanita Bangladesh.Sejak lama,kehebatan Behula dan Lalmon sebagai pahlawan menjadi sebutan rakyat.Pada tahun 1905,Rokeya Sakhawat Hossain memerikan impiannya untuk mewujudkan Ladyland,"negara perempuan" di Bangladesh.Dalam satira itu,wanita menjadi penguasa negara.Bagi Hasina,dia bukannya mahu menjadi ahli politik.Sepatutnya Sheikh Kamal,saudara lelakinya,memikul tugas meneruskan kerja politik Sheikh Mujibur Rahman melalui Parti Liga Awami yang sejak mula didukung oleh rakyat