Implikasi Datuk palsu - Bari, Abdul Aziz (Karangkraf Sdn Bhd, 2009)
Pertengahan Ogos lalu sebuah akhbar harian berbahasa Inggeris meletakkan di muka hadapan mengenai perlunya sebuah daftar online diwujudkan bagi membolehkan kesahihan gelaran Datuk dipakai seseorang. Akhbar tersebut juga menyiarkan laporan seorang pengerusi sebuah pertubuhan yang gelaran datuknya dipertikaikan.