Rokok, vape ancaman senyap generasi muda - Muhamad Halil, Mohd Haikal (Media Mulia Sdn. Bhd., 2026)
Isu penggunaan rokok dan vape dalam kalangan remaja dan dewasa muda merupakan cabaran kesihatan awam yang semakin membimbangkan kerana kesannya yang meluas terhadap kesihatan, sosial, ekonomi dan pembangunan generasi masa hadapan. Artikel ini membincangkan implikasi penggunaan rokok konvensional dan vape, termasuk risiko penyakit kronik seperti kanser, penyakit kardiovaskular, gangguan pernafasan serta kesan khusus terhadap kesihatan oral seperti penyakit periodontal, kehilangan tulang alveolar dan gangguan penyembuhan luka. Walaupun vape sering dianggap sebagai alternatif yang lebih selamat, ia tetap mengandungi bahan berbahaya seperti nikotin, formaldehid dan logam berat yang boleh menjejaskan kesihatan sistemik dan oral, di samping meningkatkan risiko ketagihan serta menjadi pintu masuk kepada penggunaan rokok konvensional.