Bersediakah sektor minyak dan gas hadapi 50 'turnaround' kritikal - Shamsudin, Mohd Zubairy (Bernama, 2026)
Laporan Malaysia Petroleum Resources Corporation (MPRC) menerusi kerangka Industry Talent Framework baru-baru ini mengunjurkan satu gelombang penyenggaraan intensif yang bakal melanda landskap tenaga negara. Menjelang tempoh kritikal antara tahun 2025 hingga 2027, dianggarkan sekitar 50 major turnarounds (TAR) dan penutupan loji yang dirancang bakal berlaku di seluruh negara. Lonjakan aktiviti ini dijangka akan mencetuskan keperluan tenaga kerja yang tinggi, dengan anggaran seramai 25,000 pekerja mahir diperlukan semasa tempoh puncak bermula pertengahan 2026 sehingga suku pertama 2027.