Teori dan strategi : belajar bahasa asing dengan bijak - Mohd Noor, Muhammad Nazirul (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2025)
Artikel ini membincangkan cabaran dan strategi pembelajaran bahasa asing dalam kalangan pelajar Malaysia. Ramai pelajar menghadapi kesukaran bertutur walaupun menguasai tatabahasa, berpunca daripada pendekatan pembelajaran yang terlalu berfokus kepada hafalan. Berdasarkan Teori Comprehensible Input oleh Stephen Krashen, penguasaan bahasa lebih berkesan melalui pendedahan bermakna yang dapat difahami. Faktor motivasi, kecerdasan pelbagai dan persekitaran pembelajaran turut mempengaruhi kejayaan pelajar. Selain itu, keberanian bertutur dan amalan ulang kaji berstrategi memainkan peranan penting dalam meningkatkan kefasihan. Secara keseluruhan, pembelajaran bahasa asing memerlukan pendekatan holistik, konsisten dan berpusatkan pelajar bagi mencapai penguasaan yang berkesan.