Pencemaran diesel: ancaman yang menggugat kelestarian alam - Puasa, Nurul Aini; Rusni, Suhaila; Md. Isa, Muhammad Lokman (MScience Ent., 2026)
Sumber minyak diesel merupakan nadi utama yang memacu sektor pengangkutan, perindustrian, dan pembinaan dalam pembangunan ekonomi moden. Daripada kenderaan berat, logistik maritim, sehinggalah kepada penjanaan elektrik di kawasan pedalaman, diesel membekalkan tenaga yang diperlukan untuk melaksanakan pelbagai aktiviti bagi menyokong kelangsungan hidup manusia. Namun, di sebalik sumbangan besarnya, diesel menyimpan ancaman senyap terhadap alam sekitar dan kesihatan manusia.