Kesan perubahan iklim terhadap kesihatan dan kesejahteraan manusia: dari gen ke ekosistem - Rusni, Suhaila; Puasa, Nurul Aini; Md Isa, Muhammad Lokman (MScience Ent., 2026)
Beberapa dekad yang lalu, perubahan cuaca global merupakan satu kebimbangan masa hadapan, namun tidak lagi sekarang apabila kesannya semakin dirasai dalam kehidupan seharian. Peningkatan suhu yang ketara menyumbang kepada pencairan ais, kenaikan paras laut, perubahan corak hujan, jerebu serta fenomena yang ekstrim seperti banjir dan gelombang haba. Hal ini bukan sahaja mengancam alam sekitar, namun turut memberi kesan negatif terhadap kesihatan dan kesejahteraan manusia.