Pengaplikasian kaedah, teknik dan bahan bantu belajar dalam penulisan rancangan pengajaran harian kemahiran membaca - Nazir, Faridah; Noor Din, Nor Fazilah (MK e-Solutions Sdn. Bhd, 2025)
Membaca merupakan salah satu masalah utama yang dihadapi oleh murid-murid di tahap 1 sekolah rendah. Selain itu, kemahiran membaca yang tidak dikuasai dengan baik boleh menjadi punca utama kegagalan murid-murid di sekolah. Malah dikatakan juga bahawa kegagalan membaca akan membawa kepada perlakuan salah laku, cemas, kurang motivasi, dan perasaan rendah diri (Peter F. Brown et.al, 1992). Oleh itu, kemahiran membaca ialah kemahiran yang kompleks dan pelbagai definisi diberikan untuk menjelaskan maksud bacaan. Sehubungan dengan itu, secara asasnya, membaca mengandungi dua proses asas, iaitu nyahkod (decode) dan pemahaman. Proses nyahkod melibatkan pemahaman tentang kaitan antara huruf-huruf dan menterjemahkan tulisan kepada bentuk yang sama dengan bahasa lisan.