Keharmonian kaum lahir apabila undang-undang dilaksana secara adil - Ab Razak, Mohamed Rashid (News Straits Times Sdn. Bhd., 2026)
Isu kewujudan rumah ibadat tidak sah yang dibina tanpa kelulusan pihak berkuasa, kembali menjadi perbincangan hangat dalam masyarakat. Perbincangan ini bukan sekadar soal perancangan bandar atau pemilikan tanah, tetapi berkembang menjadi isu sensitif menyentuh hubungan antara kaum, persepsi keadilan dan keperca-yaan rakyat terhadap ketegasan pihak berkuasa melaksanakan undang-un-dang. Apa yang lebih membimbangkan ialah apabila pelaksanaan undang-undang dilihat tidak konsisten, berpilih atau terlalu bertolak ansur sehingga menimbulkan tanggapan layanan dwistandard. Persepsi ini berpotensi mencetuskan keti-dakpuasan hati awam dan akhirnya menggugat keharmonian masyarakat majmuk negara ini. Dari sudut perundangan, kedudukan undang-undang mengenai pembinaan bangunan, termasuk rumah ibadat, adalah jelas. Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976 (Akta 172), Kanun Tanah Negara 1965, serta undang-undang kecil pihak berkuasa tempatan (PBT) mensyaratkan sebarang pembinaan mesti mendapat kelulusan, mematuhi status tanah dan selaras dengan pelan guna tanah yang diluluskan.