Jaga kesihatan gigi di bulan Ramadan - Muhamad Halil, Mohd Haikal (Media Mulia Sdn. Bhd., 2026)
Ramadan mengubah corak pemakanan harian dan boleh mempengaruhi kesihatan mulut sekiranya kebersihan tidak dijaga dengan baik. Pengambilan makanan manis dan minuman bergula yang meningkat ketika berbuka puasa, bersama pengurangan penghasilan air liur akibat dehidrasi semasa berpuasa, boleh meningkatkan risiko karies gigi dan penyakit gusi. Artikel ini menekankan kepentingan menjaga kebersihan mulut sepanjang bulan Ramadan serta menjelaskan salah faham yang sering timbul berkaitan rawatan pergigian ketika berpuasa. Prosedur seperti penskaleran gigi, tampalan gigi, rawatan saluran akar dan cabutan gigi tidak membatalkan puasa selagi bahan tidak ditelan secara sengaja. Dari perspektif fiqh Islam, prinsip menghilangkan kemudaratan (al-darar yuzal) dan objektif pemeliharaan nyawa (hifz al-nafs) menyokong keperluan mendapatkan rawatan pergigian apabila diperlukan. Oleh itu, menjaga kesihatan mulut perlu dilihat sebagai sebahagian daripada tanggungjawab agama di samping menghayati disiplin dan nilai yang dipupuk sepanjang Ramadan.