Pempengaruh media sosial duta kempen internet selamat - Rusly, Roslan (Media Mulia Sdn. Bhd., 2026)
Rencana ini mengupas keperluan strategik dalam melantik pempengaruh media sosial sebagai duta advokasi bagi kempen keselamatan Internet di Malaysia. Seiring dengan kepesatan era digital, ancaman jenayah siber terutamanya yang didorong oleh teknologi Kecerdasan Buatan (AI) seperti manipulasi deepfake dan penipuan dalam talian (scam), semakin membimbangkan dan sukar dikesan. Penulisan ini menonjolkan bahawa kebergantungan eksklusif terhadap kempen rasmi agensi kerajaan tidak lagi memadai untuk mendidik masyarakat, khususnya golongan kanak-kanak dan belia yang merupakan majoriti pengguna platform digital. Oleh itu, pempengaruh media sosial atau Key Opinion Leader (KOL) dicadangkan sebagai ejen perubahan yang paling efektif kerana mereka memiliki jangkauan pengikut yang meluas serta keupayaan menyampaikan mesej kesedaran secara santai, interaktif, dan mudah difahami. Kesimpulannya, kolaborasi proaktif antara kerajaan, penyedia platform, dan pempengaruh bukan sahaja mampu melahirkan warga digital yang lebih celik teknologi dan berwaspada, malah membuka ruang kepada pempengaruh untuk melaksanakan Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) melalui penciptaan kandungan yang bernilai.