Penelitian terhadap penghujahan berdasarkan dalil naqli dan dalil aqli dalam mazhab Ash’ari - Redzan, Izham Hakimi (Penerbit Fakulti Pengajian Islam, Universiti Malaysia Sabah (UMS), 2026)
Mazhab Ash'ari adalah sebuah mazhab yang dinisbahkan kepada Imam Abu al-Hasan Ali bin Ismail al-Ash'ari (w.324H/936M) yang telah meletakkan satu pendekatan dalam penggunaan dalil naqli dan aqli di dalam akidah Ahlu al-Sunnah wa al-Jama’ah yang dibawa oleh Rasulullah Muhammad SAW sejak permulaan turunnya wahyu. Tujuan penelitian ini melihat sejauhmana penekanan dalil aqli dan dalil dalam gagasan mazhab Ash’ari di dalam perbincangan isu-isu akidah. Kajian ini bersifat kualitatif dan mengaplikasi metode analisis dokumen. Data dikutip dari buku-buku sejarah, kamus-kamus biografi dan pelbagai karya tulis Imam Abu Hassan al-Ash’ari dan ulama akidah dalam Mazhab Ash’ari. Dapatan kajian menunjukkan bahawa mazhab Ash‘ari meletakkan perincian dalam pembahagian dalil dalam perbahasan akidah samada dalil aqli ataupun dalil naqli yang bersifat qat’i (pasti). Selain itu, Mazhab Ash’ari yang terbina atas dasar hujah dalil, disebabkan itu terdapat perbezaan pendapat dalam mazhab Ash’ari dalam beberpa perkara bagi pemilihan pandangan ilmu kalam melihat kepada dalil yang lebih kuat. Perkara ini bukan sahaja terserlah dari segi penghujahan dalam perbahasan akidah sahaja, bahkan perkara menjankaui sehinggalah dalam gaya penulisan ulama Asha’irah seperti dapat dilihat dalam silsilah al-Aqā’id as-Sanūsiyyah.