Berapa banyak gelas air perlu diminum untuk keperluan asas puasa Ramadhan - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Integrated Medical Professionals Association (MIMPA), 2026)
Keperluan air seharian merujuk kepada jumlah air yang diperlukan untuk mengekalkan hidrasi badan yang mencukupi, keseimbangan garam dan elektrolit dalam darah serta fungsi fisiologi badan dalam keadaan stabil. Air sangat diperlukan untuk menggantikan: kehilangan yang tidak nyata melalui kulit dan paru-paru ( iaitu 500–800 mL setiap hari bagi orang dewasa), kehilangan melalui air kencing sekitar minima 500 mL sehari, kehilangan melalui najis sebanyak 100–200 mL sehari serta keperluan metabolisma badan terutamanya semasa berpuasa.