Pengajaran kemahiran bahasa dalam bahasa Melayu - Noor Din, Nor Fazilah; Nawi, Shamsul Aizuwani; Dollah, Suhasni; Omar, Rozita; Nazir, Faridah (MK e-Solutions Sdn. Bhd, 2025)
Dunia pendidikan mengalami perkembangan yang sangat dinamik dalam arus globalisasi yang menuntut kepada perubahan dalam pelaksanaan kurikulum dan kemahiran bahasa dalam bahasa Melayu. Kemahiran dapat didefinisikan sebagai kebolehan semula jadi yang diperoleh oleh manusia yang menjadikannya pintar, pandai dan cekap dalam melakukan sesuatu. Berbahasa pula ialah berasal daripada kata akar bahasa yang bermaksud sistem yang teratur berupa lambanglambang bunyi yang digunakan untuk mengekspresikan sesuatu perasaan dan fikiran bahasa tersebut. Kemahiran berbahasa merupakan satu cabang ilmu dalam skop bahasa yang meliputi kemahiran mendengar, bertutur, membaca, dan menulis. Kemahiran berbahasa ini merupakan teras kepada Standard Kurikulum Bahasa Malaysia. Oleh itu, penguasaan kemahiran bahasa ini amat penting dalam proses pengajaran dan pembelajaran supaya berjalan dengan lancar dan berkesan. ***** This book contains an in-depth discussion of language skills in the Malay language. Language skills are a branch of linguistic knowledge that includes listening, speaking, reading, and writing skills. These skills form the foundation for individuals who wish to master standard Malay correctly and effectively.