Anak enam tahun dinilai: antara kebimbangan dan tanggungjawab - Abdul Ghani, Azril Shahreez; Ahmad, Anisa (Radio Televisyen Malaysia, 2026)
Penilaian kesiapsiagaan membezakan dari penilaian akademik; fokus pada kesediaan emosi dan sosial anak untuk sekolah formal. Tujuan penilaian ialah memastikan masa masuk sekolah sesuai, bukan menolak atau memberi label kekal pada kanak-kanak. Pelaksanaan penilaian perlu telus, bukan eksperimen, dan digunakan untuk memberi sokongan serta penjagaan kebajikan kanak-kanak.