KPI minimum bukan zalim, ia garis perlindungan - Abdul Ghani, Azril Shahreez; Ibrahim, Mohd Salami (Radio Televisyen Malaysia, 2026)
Gred C sebagai penanda aras bukan untuk menghukum tetapi sebagai jaring keselamatan memastikan penguasaan asas kehidupan. Pelaksanaan mesti disertai sokongan berlapis: pemulihan awal, latihan guru, penilaian berterusan dan kerjasama ibu bapa. Pendidikan adil bermakna memberi peluang munasabah bagi semua murid mencapai hasil minimum, bukan memberi keputusan sama kepada semua.