Bukan malas, cuma terlebih beban: mengapa ramai pelajar ‘burnout’ - Abdul Ghani, Azril Shahreez; Abu Bakar, Yasrul Izad (Radio Televisyen Malaysia, 2026)
Pelajar bukan malas tetapi menanggung beban kognitif, emosi, dan masa secara serentak sehingga menyebabkan keletihan melampau. Kandungan lebih padat dan teknologi memecut aliran maklumat, menyebabkan tekanan untuk sentiasa mengejar ilmu menjadi norma. Kekurangan latihan strategi pengurusan maklumat dan teknik belajar menjadikan usaha lama berjam-jam tidak berkesan. Penting beralih daripada menghukum kepada memahami, sediakan sokongan mental dan bimbingan akademik empati.