Dialog sebagai lautan global: Majid Tehranian, Laluan Sutera dan komunikasi - Mohd Noor Merican, Ahmad Murad (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2025)
Penulis mula mengenali sosok pandangan Majid Tehranian pada tahun 1978. Masa itu penulis merupakan siswa tahun pertama dalam bidang komunikasi massa dan kewartawanan. Majid banyak menulis dan berdebat tentang pembangunan dan modenisasi dalam konteks komunikasi antarabangsa dan budaya.