Vape dalam kalangan remaja: generasi perokok tegar baharu? - Ridzwan, Hijaz (Bernama, 2025)
Seperti gelombang yang datang dan pergi, isu vape dalam kalangan remaja kini menjadi fenomena sosial dan kesihatan awam yang semakin membimbangkan. Jika dahulu perbincangan tertumpu kepada bahaya rokok konvensional, hari ini kita menyaksikan peralihan budaya nikotin kepada penggunaan vape yang dianggap lebih “moden” dan kononnya lebih “selamat.” Namun, realitinya jauh berbeza. Statistik terkini menunjukkan peningkatan penggunaan vape dalam kalangan remaja di Malaysia, malah ia mula menular dalam kalangan pelajar sekolah rendah. Fenomena ini tidak boleh dipandang remeh kerana ia berpotensi melahirkan generasi baharu perokok tegar dengan bentuk dan wajah yang berbeza.