Ketegasan warden, psikologi pelajar - Ahmad Dani, Mar'Ain (Sinar Karangkraf Sdn. Bhd., 2025)
Dalam kehidupan asrama, peranan warden bukan sahaja menjaga disiplin, malah menjadi tonggak kepada kesejahteraan emosi pelajar. Lebih menggembirakan apabila kepimpinan yang lebih sistematik dan konsisten akan memastikan suasana harmoni dapat diwujudkan dalam rumah kedua pelajar. Menurut Penolong Profesor Kulliyyah Perubatan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Mar'Ain Ahmad Dani, kepimpinan yang stabil mampu mencipta rasa selamat dalam kalangan pelajar walaupun didikan tegas dilakukan. “Apabila warden menetapkan peraturan adil, pelajar akan lebih mudah memahami had yang perlu dipatuhi sekali gus mengurangkan kekeliruan dan tekanan. “Lebih daripada itu, kepimpinan bersifat membimbing ini boleh memberikan keyakinan kepada pelajar bahawa mereka sentiasa dalam persekitaran yang terjaga.