Strategi belajar: mengimbas rahsia ‘jerami’ Imam al-Syafi‘ie dalam era digital - Abdul Ghani, Azril Shahreez (Radio Televisyen Malaysia, 2025)
Di sebuah halaqah ilmu di Madinah, kelihatan seorang remaja duduk di barisan belakang. Tatkala rakan sepengajian lain sibuk menyediakan kitab, dakwat dan pena, anak muda ini hanya menggenggam sebatang jerami yang dipatah dua. Setiap kali Imam Malik menyampaikan hadis, dia menunduk dan mencalit tanda ringkas di tapak tangannya menggunakan jerami yang dicelup dengan air liur.