Cabaran pengamalan dan penghayatan puisi tradisional - Suliman, Mohd Saipuddin (Universiti Malaysia Kelantan Press, 2025)
Puisi tradisional merupakan salah satu penciptaan karya sastera Melayu yang unik dan tinggi lapis falsafahnya. Puisi tradisional mendukung peranan penting dalam mengangkat akal budi dan pemikiran masyarakat Melayu suatu ketika dahulu. Penyuburan nilai estetika dalam puisi tradisional menjadikan nukilan sesebuah puisi tradisional bukan sahaja mengetengahkan kebestarian masyarakat pada zaman tersebut malah turut menggilap bakat penutur dalam ruang lingkup kepetahan berbahasa.