Konsep jihad dalam Islam: suatu kajian analisis kandungan teks berkenaan faktor-faktor yang mempengaruhi salah faham terhadapnya = The concept of jihad in Islam: a textual content analysis on the factors influencing misunderstandings about it - Redzan, Izham Hakimi; Jalil, Muhammad Hilmi; Mahadi, Mohd Hidayat; Benhaddou, Mariyam (UKM Press, 2025)
Artikel ini membincangkan pemahaman terhadap konsep jihad serta faktor-faktor yang menyumbang kepada salah tafsir terhadap konsep tersebut. Kajian ini menggunakan kaedah analisis kualitatif deskriptif melalui pendekatan induktif bagi menganalisis data dokumentasi dengan penekanan khusus terhadap penyelidikan berbentuk korelasi. Antara faktor utama yang menyebabkan Islam disalahertikan sebagai agama yang mempromosikan keganasan ialah penyalahgunaan nama Islam oleh kumpulan ekstremis dalam melaksanakan aktiviti keganasan. Artikel ini turut mengkritik segelintir pihak yang menyalahgunakan istilah jihad demi kepentingan peribadi, yang secara jelas bertentangan dengan ajaran sebenar Islam. Selain itu, artikel ini menekankan bahawa Islam adalah agama yang menjunjung kedamaian dan keharmonian, sebagaimana yang digariskan dalam al-Quran dan Hadis. Dapatan kajian menunjukkan bahawa golongan ekstremis ini mempunyai pemahaman yang cetek dan literal terhadap nas-nas syariat, serta jauh menyimpang daripada kerangka pemahaman perundangan Islam yang sebenar. ***** This article discusses the understanding of the concept of jihad and the factors that contribute to its misinterpretation. The study employs a descriptive qualitative analysis using an inductive approach to examine documentary data, with a particular focus on correlational research. One of the main factors leading to the misconception that Islam promotes violence is the misuse of the name of Islam by extremist groups in carrying out acts of terrorism. This article also critiques certain individuals who exploit the term jihad for personal gain, which clearly contradicts the true teachings of Islam. Furthermore, the article emphasizes that Islam is a religion that upholds peace and harmony, as outlined in the Qur’an and Hadith. The findings of the study reveal that these extremist groups possess a shallow and literal understanding of the scriptural texts and deviate significantly from the true framework of Islamic legal interpretation.