Pemugaran sains peradaban dalam kerangka madani - Abd Rahman, Norshariani (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), 2025)
Pemugaran sains peradaban dalam kerangka Madani menekankan usaha menghidupkan kembali tradisi keilmuan yang berakar pada nilai tauhid, etika, dan kemaslahatan insan. Pendekatan ini melihat sains bukan sekadar instrumen teknikal, tetapi sebagai wahana pembinaan peradaban yang seimbang antara akal, wahyu, dan akhlak. Kerangka Madani menuntut integrasi ilmu, nilai, dan tanggung jawab sosial bagi melahirkan kemajuan yang berkeadilan, berkelanjutan, serta memartabatkan kemanusiaan.